Sursa: FinMentor
Data: 07/10/2011
Consideratii Fundamentale
In urma unei scaderi temporare sub pragul de suport stabilit la inceputul lunii August la circa 1.100, indicele bursier S&P-500 a inregistrat o reversare semnificativa in urma ce autoritatile germane si-au exprimat sustinerea unui nou plan pentru a recapitaliza bancile Europene. Luand in considerare faptul ca pietele de capital sunt foarte oversold, un astfel de anunt ar putea actiona ca un catalizator pentru a initia si a sustine o revenire a burselor in urmatoarele cateva luni. Prin urmare, daca o astfel de crestere va avea loc, este de asteptat ca dolarul american sa se deprecieze datorita unei reveniri a asa numite tranzactiilor "carry."
In momentul de fata, consideram ca perechea GBP/USD ofera o oportunitate atractiva pentru a beneficia de o deprecierea a dolarului american datorita la cativa factori. In primul rand, lira sterlina a suferit o scadere semnificativa de la inceputul lunii iulie fata de USD, chiar si mai accentuata ca euro. In al doilea rand, decizia Bancii Angliei de a mentine dobanda de referinta la 0,5% si de a lansa un nou program de achizitionare de active cu venit fix (quantitative easing) credem ca deja a fost luata in considerare de catre investitori in ultimele luni astfel contribuind la scadera mai acentuata a lirei fata de dolar. Dupa cum vom vedea mai jos, in urma unei scaderi de peste 200 de pips in urma acestui anunt, perechea GBP/USD s-a reversat in timpul zilei de ieri inchizandu-se aproximativ la aceiasi cotatie ca si cea din deschidere a sesiunii de tranzactionare.
In concluzie, ne asteptam ca in urmatoarele zile si saptamani sa observam cotatie perechei valutare GBP/USD sa fie mai ridicata ca cea actuala de 1,5450.
Consideratii Tehnice
Avand in vedere factorii fundamentali care ar putea sustine o revenire a perechei GBP/USD, este important sa analizam si situatia tehnica a pietei. In primul rand, dupa cum putem observa din Figura #1 de mai jos, intre 1,5300-1,5400 exista o potentiala zona de suport care a fost testata cu success de doua ori in ultimele 12 luni (i.e. 08/2010 si 12/2010). Mai mult de atat, scaderea care a avut loc incapand de la mijlocul lunii August s-a desfasurat in asa zis 5 valuri, conform teoriei lui Elliott. Prin urmare, in cel mai rau caz, ne putem astepta ca piata sa se consolideze in urmatoarea perioada inainte de a reveni pe un trend descrescator. Pe de alta parte, nu ar trebui sa excludem posibilitatea unei reveniri mai pronuntate care ar putea impinge contatia GBP/USD chiar si catre pragul de 1,5900-1,6000. Pentru a estima mai precis sustenabilitatea unei eventuale reveniri si pentru a detalia o strategie de speculatie, este important sa investigam evoluatia perechei si la alte intervale de timp.
Figura #1: GBP/USD - 15 luni (zilnic)
Sursa: XTB
Uitandu-ne in detaliu la evolutia perechei GBP/USD din ultimele 2 saptamani putem observa ca in urma unei prime testari a zonei de suport mentionata anterior, piata pare a fi testat cu succes pentru a doua oara limita inferioara a acestei zone de suport, inregistrand on formatiune asa zis "hammer" in jurul pretului de 1,5300.
Figura #2: GBP/USD (zilnic)
Sursa: XTB
In plus, nu ar trebui ignorat nici faptul ca aceasta reversare a avut loc in urma ce la inceputul zilei Banca Angliei a anuntat un nou program de cumparare titluri de stat (i.e. gilts) in valoare de aproximative $120 miliarde cu scopul de a invigora economia britanica. Acest lucru indica ca piata deja a luat in considerare posibila implementare a unei astfel de masuri, fapt care a dus ca lira sterlina sa inregistreze o depreciere mai accentuata in fata dolarului american decat alte monede precum euro.
In cele din urma, daca analizam evolutia perechei GBP/USD la un interval de 1-ora, putem observa ca scaderea care a avut loc in ultima saptamana si care coincide cu ultimul val de scaderi conform teoriei lui Elliott mentionata anterior, s-a desfasurat la randul sau in 5 valuri, terminandu-se putin sub limita inferioara a zonei de suport la 1,5300.
Figura #3: GBP/USD (1-ora)
Sursa: XTB
In concluzie, ne asteptam ca in urmatoarele ore sfarsitul trend-ul descrescator sa fie confirmat printr-o crestere a cotatiei GBP/USD deasupra pragului de 1,5500 care conform Figurii #3 coincide cu o linie de trend descendent si cu maximul valului 4 de scaderi. O crestere deasupra pretului de 1,5500 va semnala inceputul unui posibil nou trend de cresteri care ar putea impinge perechea GBP/USD catre 1,6000. Intre timp, pe care perechea il va intimpina va fi la 1,5700.