Sursa: FinMentor

Data: 21/09/2011

Consideratii Fundamentale

In urma unei saptamani in care investitorii si-au crescut expunerea in pietele de capital si au vandut dolarul american in favoarea altor valute speculative precum dolarul australian sau cel nouazelandez, urmatoarele doua zile pot aduce o inversare ale acestei tendinte datorita evenimentuliu de risc asociat cu decizia politicii monetare din Statele Unite. Dupa intalnirea de la Jackson Hole la inceputul lunii August, unde guvernatorul FED-ului Ben Bernanke a recunoscut ca economia Statelor Unite se afla intr-o potentiala incetinirea, posibilitatea unui anunt surpriza a unui nou plan de relaxare cantitativa (QE) la urmatoarea intalnire de joi are potentialul sa induca o miscare accentuata in perechile valutare speculative mentionate mai sus.

Datorita faptului ca rata de inflatia in prima parte a anului 2011 a fost relativ mare in comparatie cu asteptarile FED-ului, iar indicii bursieri inca inregistreaza o performanta pozitiva in comparatie cu inceputul anului, probabilitatea unui anunt QE-3 este destul de mic. In shimb, o alta masura pe care FED-ul o poate lua in momentul de fata este una similara cu cea implementata in anii 1970 denumita "Operation Twist." Mai pe simplu, aceasta masura consta din schimbarea continutului de active detinut de catre FED, anume vanzarea activelor cu maturitate mai scurta si achizitionarea activelor cu maturitate mai indelungata. Luand in considerarea slabiciunea evidenta in piata imobiliara din Statele Unite, este foarte probabil ca FED-ul sa fie interesat sa stimuleze initierea creditelor impotecare prin vanzarea obligatiunilor de trezorerie cu termen de 10 ani si achizitionarea celor cu termen de 30 de ani.

In concluzie, anuntul unei astfel de masuri nu ar avea implicatii inflationiste, fapt care ar putea beneficia dolarul american.

Consideratii Tehnice

Pentru a identifica mai clar cum un speculator ar putea profita in urma acestui anunt este important sa luam in considerare si evolutia perechei NZD/USD din ultima saptamana.  Conform Figurii #1 de mai jos, putem observa ca in ultimele 2 saptamani perechea NZD/USD a evoluat conform teoriei lui Elliott.  Anume, incepand de pa 31 August, cotatia NZD/USD a inregistrat o depreciere care a avut loc in 5 valuri, si a fost urmata de a consolidare laterala care pare a fi trasat un triunghi compus din 5 valuri (a-b-c-d-e).  Acest triunghi s-a terminat formand o lumanare "doji" intr-o zona de rezistenta, care dupa cum stim are implicatii negative.

Figura #1:  NZD/USD (8-ore)
NZDUSD (8-ore) 21.09.2011.jpg
Sursa:  XTB

Analizand evoluatia cotatie pe un grafic de 1-ora putem observa formarea unui triunghi descendent care are o zona de suport in jurul valorii de 0,8210.  In cazul in care cotatia perechei va scade sub acest prag de suport, este foarte posibil ca preturile sa scada spre urmatoarea zona de suport pe termen intermediar care se afla la 0,8050 - 0,8000.  Luand in considerare si implicatiile fundamentale descrise anterior, probabilitatea unei astfel de scaderi sunt destul de ridicata.

Figura #2:  NZD/USD (15-minute)
NZDUSD (15-minute) 21.09.2011.jpg
Sursa:  XTB

In concluzie, raportul dintre risc si profit pentru aceasta potentiala oportunitate de tranzactionare ramane foarte ridicat, de aproximativ 1:5 (riscul fiind definit de latimea cea mai mare a triunghiului descendent, adica aproximativ 30-35 de pips).