Consideratii Fundamentale
In urma scaderilor inregistrate de bursele internationale in ultima saptamana si aprecierea dolarului american, ne asteptam ca in saptamana care urmeaza pietele financiare sa continue pe un trend descrescator si sa inregistreze o volatilitate foarte inalta. Acest lucru va continua sa puna presiune atat pe valutele economiilor exportatoare de marfuri (spre exemplu AUD, NZD, CAD, etc.), cat si pe Euro si Lira sterlina.
In scopul de a captura aceasta continuare de apreciere a dolarului pe termen scurt, se recomanda ca speculatorii sa acorde o atentie deosebita perechei valutare EUR/USD, aceasta in continuare fiind influenta de criza daroriilor in Europa si mai precis situatia fiscala a Italiei. Faptul ca Banca Europeana a declara vineri ca se pregateste de a cumpara obligatiunile statului Italian indica ca autoritatile sunt pregatite sa ia orice masura pentru a evita raspandirea acestei crize in intreaga Europa, incluzand timparirea de bani pentru achizitia astfelor de obligatiuni. Acest lucru va continua sa puna presiune semnificativa asupra perechei valutare EUR/USD.
In plus, faptul ca dolarul este folosit ca moneda de finantare pentru multe insitutii financiare, in cazul in care piata bursiera va continua sa scada, dolarul mai mult ca sigura va continua sa se aprecieze.
Singurul eveniment cheie care ar putea influenta negativ dolarul american va fi intalnirea membrilor FED la inceputul saptamanii care se for intruni pentru a lua o decizie cu privire la dobanda de referinta. Considerand ca economia americana a inregistrat o crestere sub asteptarile economistilor in ultimul trimestru si pietele de capital au scazut considerabil in ultima luna, este foarte posibil ca FED-ul sa considere foarte serios introducerea unui nou rand de relaxare monetara (QE3). Acest lucru probabil va avea un impact negativ asupra dolarului pentru scurt, timp, dar consideram ca tendinta de scaderi a pietei va domina si va continua sa favorizeze aprecierea monedei.
Consideratii Tehnice
Daca luam in considerare performanta perechei valutare EUR/USD din ultimele doua saptamani, putem observa ca aceasta s-a depreciat in paralel cu o scadere a indicilor bursieri, inregistrand o revenire brusca in sesiune de vineri in baza anuntului Bancii Europene ca este dispusa sa cumpere obligatiunile statului Italian.
Daca analizam graficul de 4-ore a putem observa ca incepand cu sedinta de luni dimineata EUR/USD a atins un pret maxim in jurul pragului de 1,4400 dar s-a inversat brusc formand doua lumanari cu implicatii negative (Figura #1).
Figura #1: EUR/USD (4-ore)
Sursa: XTB
Perechea se pare a sa fi inversat formand un dublu top care a fost confirmat de o spargerea a suportului la 1,4300. Prin urmare, se asteapta ca perechea EUR/USD sa scada cel putin pana la pragul de 1,4200-1,4150, cu posibilitatea unei depreciere mai accentuate pana la nivelul de 1,4100.
Sursa: FinMentor
Top