Sursa: Finmentor

Data: 07/09/2011

Procent Actiuni Deasupra Mediei Mobile (PADMM)

Masurarea procentului de actiuni care se tranzactioneaza mai sus de o anumita medie mobila reprezinta o alta metoda de a cuantifica puterea sau slabiciunea unui anumit trend al pietei de capital. Mediile mobile cele mai frecvent folosite pentru calcularea acestui indicator sunt cele aritmetice sau exponentiale de 50 de zile sau 150 de zile. In plus fata de semnalele de crossover si divergenta, acest indicator poate semnaliza si momente cand piata poate fi considerata overbought sau oversold. Indicatorul poate fi calculat pentru orice piata de capital care are suficienti emitenti listati cu un registru istoric de preturi care sa acopere cel putin 2 ani de zile.

Metoda de Calcul

Formula utilizata pentru calcularea procentului de actiuni deasupra unei medii mobile (PADMM) este prezentata in continuare:

PADMM-50z = (# Actiuni > MM-50z) ÷ (# Actiuni Listate)
PADMM-150z = (# Actiuni > MM-150z) ÷ (# Actiuni Listate)

Din constructie indicatorul PADMM va fluctua intre valorile de 0% si 100%. Dupa cum vom vedea in scurt timp, regiunile 0-25% si 75-100% sunt desemnate ca fiind oversold, respectiv overbought, in timp ce nivelul central de 50% este utilizat in identificarea semnalelor de crossover.

Interpretare

Indicatorul PADMM masoara gradul in care toti emitentii listati la o bursa particpa la cresterea sau declinul general a unui indice bursier. Prin urmare, cu cat mai multe actiuni se tranzactioneaza deasupra unei medii mobile (spre exemplu 50-zile sau 150-zile), cu atat mai puternic este considerat a fi trendul ascendent al unui indice.

Exista 3 metode de interpretare ale acestui indicator. Prima implica determinarea daca indicatorul este deasupra sau dedesubtul liniei centrale. Cand indicatorul este peste linia de 50% vorbim de o piata bull, in caz contrar fiind o piata bear.

A doua metoda defineste niveluri de overbought/oversold, in timp ce a treia metoda evidentiaza divergentele intre PADMM si indicele suport.

Pragul de 50%

La fel ca si alti indicatori tip momentum, intersectarea liniei de 50% serveste drept o reasigurare ca trendul s-a reversat. Cu toate acestea, semnalele apar de obicei cu o intarziere semnificativa, de aceea este recomandabil sa se analizeze doar indicatorul care masoara procentul actiunilor tranzactionate deasupra mediei de 150 de zile. PADMM-50z este cu mult mai volatil, de aceea intersecteaza linia de 50% mult mai frecvent, rezultand si numeroase semnale false. In continuare sunt prezentate doua grafice in care sunt exemplificate atat intersectarea pozitiva, cat si cea negativa:

Crossover Pozitiv

Procent Actiuni Deasupra Mediei de 150-zile (Crossover Pozitiv).jpg

Divergente Pozitive si Negative

In cazul indicatorului analizat, PADMM, divergentele pot produce bune semnale de cumparare sau vanzare, insa doar in corelare cu trendul major al pietei si corelat si cu alti indicatori tehnici si fundamentali. In graficul urmator se pot observa cateva divergente, parte dintre ele nematerializate in reversari ale pietei, sau reversarea survenind cu intarziere:

Procent Actiuni Deasupra Mediei de 50-zile (divergente).jpg
De exemplu, analizand perioada anterioara minimelor atinse in martie 2009, se observa ca PADMM-150z nu a confirmat declinul indicelui BET-C sub minimele din octombrie 2008.. Cu toate acestea, divergenta initiala nu a fost destul de puternica pentru a confirma minimul pietei, si a fost nevoie de un al treilea maxim local al PADMM inainte de reversarea trendului descrescator al indicelui.

In contrast, un an mai tarziu, PADMM a format o scurta divergenta negativa cand BET-C se apropia de nivelul psihologic de rezistenta situat la 4000 de puncte. Cu toate acestea, asa precum divergenta nu a fost asa de pronuntata ca cea din 2009, nici corectia indicelui nu a fost mare, indicele recuperand aproape totul pana la finele anului. Putem asadar observa ca, asemenea celorlalti oscilatori, diferenta in amplitudine intre minimele si maximele succesive ale PADMM sunt direct corelate cu magnitudinea corectiei indicelui.

Concluzie

Indicatorul PADMM ofera o metoda alternativa pentru a cuantifica gradul de participare care apare intr-o perioada de cresteri sustinute sau de declin al pietei.

Crossover Negativ

Procent Actiuni Deasupra Mediei de 150-zile (Crossover Negativ.jpg

In primul grafic se observa o intersectie pozitiva, in momentul in care indicele BET-C si-a inceput raliul dupa minimele din martie 2009.In pofida faptului ca semnalul a fost dat dupa ce piata urcase deja cu peste 30%, el a constituit o confirmare importanta a sustenabilitatii pietei bull care era abia la inceput.

In contrast, in ultimul grafic se pot remarca doua intersectii negative aparute in intervalul 2005 -2008. Prima a semnalat o corectie de 25% a pietei bull din acea perioada, iar cea de a doua a semnalat reversarea de trend si marile deprecieri din 2007- 2009.

Pragurile de 25% si 75%

A doua categorie de semnale furnizate de PADMM apar ori de cate ori indicatorul coboara sub 25% sau depaseste pragul de 75%. Avand in vedere faptul ca avem de a face cu un oscilator, aceste situari in extreme pot adeseori persista un timp mai indelungat, indicand ca trendul in desfasurare este puternic.

Tocmai de aceea este important ca un investitor sa stabileasca de fiecare data care este trendul pe termen lung. Este preferabil sa tranzactionezi in directia trendului major, decat sa abuzezi de multitudinea semnalelor overbought/oversold. La modul general, cand trendul major al unui indice este crescator, este recomandabila utilizarea semnalelor oversold primite din analiza unui grafic pe termen scurt pentru deschiderea unei pozitii long, aceasta fiind in linie cu trendul pe termen lung. Reciproca este valabila in cazul unei piete bear: se pot deschide pozitii short atunci cand se primeste semnal overbought pe termen scurt. Un exemplu pentru ambele semnale este prezentat in figura urmatoare:

Procent Actiuni Deasupra Mediei de 50-zile (Overbought-Oversold).jpg