Sursa: Finmentor

Data: 06/08/2011

Indicatorul ARMS

Indicatorul ARMS, numit dupa faimosul consultant financiar si analist technic, Richard W. Arms, a fost dezvoltat la mijlocul anilor 1960 cu intentia de a identifica schimbarile de trend ale indicilor bursieri. Indicatorul ARMS ia in considerare atat performanta factorilor interni ai unei piete precum numarul actiunilor in crestere si in scadere (AD line), cat si volumul emitentilor, incercand de altfel sa genereze semnale de cumparare si vanzare pe care un investitor le poate folosi pentru a-si optimiza deciziile de investitie. Ca si in cazul indicatorului "AD Line," un analist poate folosi statisticile oricarei piete de capital pentru a calcula valoarea acestui indicator.

Indicatorul ARMS este un oscilator a carui valoare fluctueaza intr-un interval restrans, si care defineste semnalele de cumparare si vanzare. In plus, spre deosebire de indicatorul AD care se misca aprope exclusiv in tandem cu un anumit indice bursier, indicatorul ARMS este intodeauna invers corelat cu variabilitatea pietei, precum este ilustrat in graficul de mai jos:

Corelatia Indicator ARMS si Indicele BET-C.jpg

Metoda de Calcul

Formula utilizata pentru calcularea indicatorului ARMS este prezentata mai jos, impreuna cu un exemplu:

ARMS = (AC ÷ VAC) × (VAS ÷ AS)

unde
AC = # actiunilor care au crescut intr-o sedinta bursiera
AS = # actiunilor care au scazut intr-o sedinta bursiera
VAC = volumul cumulativ al actiunilor care au crescut
VAS = volumul cumulativ al actiunilor care au scazut

Calcul Indicator ARMS (exemplu).jpg

Strategie Investitie - Indicator ARMS.jpg
Putem observa in mod clar ca o strategie de investitie bazata pe semnalele emise de indicatorul ARMS ar fi generat un randament mai ridicat decat cel oferit de o strategie de buy-and-hold.

Concluzie

Prin definitie indicatorul ARMS foloseste statistica interna a unei piete de capital pentru a identifica conditiile de "overbought" si "oversold" care caracterizeaza dinamica unui indice bursier. Avand in vedere volatilitatea ridicata a acestui indicator, se recomanda folosirea unei medii mobile de 10 zile pentru o definire mai precisa a semnalelor de cumparare si vanzare. Ca si in cazul altor indicatori este important sa mentionam ca ARMS nu trebuie folosit in mod izolat, ci mai degraba trebuie sa reprezinte unul dintr-o multitudine de instrumente pe care un investitor se bazeaza in confirmarea deciziilor de investitie.

Interpretare

Reorganizand variabilele din formula anterioara, rezulta ca indicatorul ARMS reprezinta un raport intre doua alte rapoarte, anume (a) raportul dintre numarul actiunilor in crestere si cele in scadere si (b) raportul dintre volumul actiunilor in crestere si cel al actiunilor in scadere. In conditii de echilibru perfect al unei piete, acest raport va trebui sa convearga sprea valoarea de 1, in cazul in care fluxurile de bani (masurate prin volum) vor fi distribuite proportional intre actiunile in crestere si cele in scadere.

Deoarece o piata de capital foarte rar isi atinge punctul de echilibru, valoarea indicelui ARMS va fluctua intodeauna in jurul valorii de 1. Valori ale indicatorului mai mici decat 1 semnaleaza ca piata se afla pe un trend ascendent, in timp ce valori mai mari de 3 semnaleaza un trend descendent. Deoarece raportul dintre volumul actiunilor in crestere si scadere este la numitor, valoarea indicatorului ARMS va fi in majoritatea cazurilor supraunitar. O metoda de a elimina aceasta disproportie este prin calcularea valorii logaritmice a indicatorului.

O a doua modificare adesea efectuata de analisti presupune calcularea unei medii mobile pentru a netezi valorile zgomotoase a indicatorului ARMS si pentru a defini mai clar variabilitatea acestuia.

Pragurile de Overbought si Oversold

Pragurile de "overbought" si "oversold" vor depinde in mare parte de media mobila utilizata de analist pentru netezirea indicatorului ARMS. Cea mai frecvent utilizata medie mobila este cea de 10 zile. Graficul de mai jos schiteaza valorile de inchidere zilnice ale indicelui BET-C, incepand din septembrie 2009 pana in mai 2010, impreuna cu valorile mediei mobile de 10 zile a indicatorului ARMS.

Semnale Overbought-Oversold (Indicator ARMS).jpg

In general ori de cate ori valoarea indicatorului ARMS scade sub pragul de 1, piata este in apropierea unui maxim pe termen scurt, in timp ce valori peste 10 s-au dovedit a fi precursoare ale unor minime ale indicilor bursieri (sagetile verzi, respectiv rosii). Daca ne uitam mai atent la cresterea care a inceput in Ianuarie 2010 si a durat pana in luna Aprilie, indicatorul ARMS a declansat trei semnale de vanzare consecutive (sub pragul de 1). In ciuda faptului ca primele 2 semnale nu au dus la scaderea bursei, un investitor ar fi trebuit sa considere frecventa acestor semnale ca o avertizare timpurie a unei corectii iminente. Dupa al treilea semnal consecutiv, indicele BET-C a inregistrat o scadere abrupta de peste 25%, in timp de doar 2 luni, stergand astfel complet castigurile acumulate de-a lungul unei perioade de 6 luni.

Strategie de Tranzactionare

In scopul de a demonstra validitatea semnalelor generate de indicatorul ARMS, vom prezenta in continuare profitabilitatea unui sistem de tranzactionare bazat pe semnalele emise de acest indicator. Rezultatele unei astfel de strategii sunt prezentate pe pagina urmatoare: