Sursa: Finmentor

Data: 07/09/2011

Indicatorul de cresteri

Deoarece majoritatea indicilor bursieri sunt compusi doar din cele mai proeminente si viabile companii listate la o bursa de valori, performanta lor poate diferi de cea a emitentilor care nu fac parte dintr-un astfel de indice. Aceste divergente pot uneori preciza o corectie iminenta a pietei de capital, oferind investitorilor o modalitate de a-si sincroniza tranzactiile bursiere intr-un mod mai eficient. Exista numerosi indicatori pe care un investitor ii poate utiliza pentru a urmari performanta globala a unei piete bursiere, printre cei mai raspanditi fiind urmatorii:

  • Advance Decline Line (AD Line)
  • Advance Decline Volume Oscillator (ADV Oscillator)
  • ARMS/TRIN
  • Oscilatorul McClellan
  • McClellan Summation
  • Procent Deasupra Mediei Mobile (PDMM)
In acest articol vom discuta despre calcularea si interpretarea indicatorului "AD Line," ceilalti ramanand sa fie analizati in articole viitoare.

Descriere si Metoda de Calcul

Prin definitie, indicatorul AD reprezinta o insumare a diferentei zilnice dintre numarul actiunilor care au inregistrat o crestere, si cele care au scazut. Formula exacta de calcul este prezentata mai jos, impreuna cu un exemplu:

ADt = ACt - ASt + ADt-1

unde
AC = # actiunilor care au crescut intr-o sesiune bursiera
AS = # actiunilor care au scazut intr-o sesiune bursiera
Calcul AD Line (exemplu).jpg

Valoarea indicatorului AD va depinde intodeauna de punctul de referinta. Spre exemplu, folosind datele din tabelul anterior, daca calculele ar fi inceput din data de 5 Februarie 2004, atunci valorile indicatorului in zilele ulterioare ar fi fost diferite decat cele prezentate. Dupa cum vom vedea in scurt timp, acest lucru nu va modifica in nici un fel forma indicatorului, si de altfel nici interpretarea lui.

Interpretare

Indicatorul AD masoara gradul in care toate companiile cotate la bursa, participa la avansul sau declinul general a unei piete de capital. Ca atare, in mod normal, indicatorul AD va urmari indeaproape directia unui indice bursier precum ar fi S&P500 sau BET-C. Exista insa circumstante cand aceasta corelatie pozitiva nu este respectata, fapt care conduce la ceea ce se numeste o divergenta pozitiva sau negativa. Astfel de conjucturi pot oferi unui investitor un semnal de avertizare timpuriu cu privire la o schimbare iminenta in tendinta actuala a pietei, si in acelasi timp o strategie de a-si optimiza deciziile de cumparare si vanzare.

Divergente Pozitive

O divergenta pozitiva este definita de o tendinta ascendenta a indicatorului AD si un trend descrescator al unui indice bursier. Durata unei astfel de corelatii negative poate dura incepand de la cateva zile sau saptamani pana la cateva luni sau chiar ani. In general, cu cat mai indelungata este aceasta divergenta, cu atat mai pronuntata va fi si eventuala schimbare de trend a pietei.

Subtilitati ce trebuiesc cunoscute

Este important sa intelegem ca, datorita modalitatii in care este calculat, indicatorul AD are o tendinta descendenta pe termen lung. Statistic multe dintre companiile listate la bursa nu vor supravietui ca atare pentru o perioada indelungata de timp, ele fiind susceptibile la achizitii, fuziun, dar si falimente, aceste companii inducand o polarizare negativa in calculul indicatorului AD. In al doilea rand, prin modul in care performanta fiecarui emitent este luata in considerare, indicatorul AD va fi intotdeanua partinitor in favoarea actinilor cu o capitalizare de piata mica sau mijlocie. In astfel de circumstante, se recomanda ca un investitor sa se bazeze mai putin pe semnalele furnizate de indicatorul AD, si sa acorde mai multa atentie altor factori fundamentali si tehnici in formularea deciziei de investitie.

Concluzie

Indicatorul AD reprezinta o modalitate de a cuantifica masura in care toate companiile cotate la o bursa participa la cresterea sau scaderea unor indici bursieri. Ca atare, in conditii normale de piata, este de asteptat ca indicatorul AD sa se miste in aceeasi directie cu ceilalti indici bursieri. Schimbarea acestei relatii va fi semnalata de aparitia unei divergente (pozitive sau negative), pe care un investitor o poate folosi drept un semn de avertizare al unei eventuale inversari a tendintei de scadere sau crestere a pietei de capital.

BET-C vs. AD Line (Divergenta Pozitiva).jpg

Spre exemplu, in graficul anterior putem observa ca indicatorul AD al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat o schimbare de trend incepand candva la mijlocul anului 2000, continuandu-si tendinta ascendenta pentru mai bine de 18 luni, timp in care indicele BET-C a inregistrat o scadere de circa 20%. Aceasta divergenta a fost in cele din urma rezolvata spre sfarsitul anului 2001, cand indicele BET-C a inregistrat noi maxime istorice, marcand inceputul a ceea ce s-a dovedit ulterior a fi o perioada de cresteri foarte importante, care a dus la aprecierea indicelui cu peste 400% in cativa ani.

Divergente Negative

Acest tip de divergenta are loc in general spre sfarsitul unei piete crescatoare (bull market) sau pe parcursul unei piete descrescatoare (bear market), fiind caracterizata de o tendinta descendenta a indicatorului AD si un trend crescator al indicilor bursieri. Ca si in cazul divergentei pozitive, durata unei astfel de abateri va fi intodeanua direct corelata cu magnitudinea eventualei schimbari de trend al pietei. Graficul de mai jos exemplifica doua cazuri ale unei astfel de divergente care au avut loc la BVB in timpul pietei bear din perioada anilor 2007-2009.

BET-C vs. AD Line (Divergenta Negativa).jpg

Asa cum se poate deduce din cele doua regiuni evidentiate in roz in graficul anterior, in timp ce indicele BET-C a incercat sa-si sustina o tendinta de crestere, indicatorul AD a continuat sa inregistreze noi minime. In ambele situatii, divergenta intre acesti doi indicatori s-a dovedit sa fie de scurta durata, rezultand intr-un declin prelungit al indicelui BET-C.