Sursa: Finmentor
Data: 19/07/2011
Puncte tari si puncte slabe ale AT
Analiza Tehnica (AT) nu este "Holly Grail". AT nu este infailibila. AT nu garanteaza succesul la bursa. Cu toate acestea, AT nu trebuie sa lipseasca din mixul elementelor utilizate pentru a avea succes pe termen lung in trading.
Reputatul specialist John Bollinger, creatorul binecunoscului indicator "Bollinger bands", ce este disponibil pe marea majoritate a platformelor de tranzactionare online, a exprimat sugestiv unul dintre avantajele importante ale AT: "Analiza tehnica functioneaza cu precizie deoarece oamenii se uita la ea. Si daca oamenilor le pasa, imi pasa si mie."
Pentru o utilizare optima: ca o unealta ajutatoare in luarea deciziilor de tranzactionare, este mai intai necesara o trecere in revista atat a punctelor tari, dar si a punctelor slabe ale AT
PUNCTE TARI
-
Reprezentare sugestiva a informatiilor. Pe un grafic se poate urmari foarte usor evolutia istorica a unui instrument. Utilizand aceste informatii vizuale se pot identifica urmatoarele: volatilitatea istorica si cea actuala reactii ale pretului dupa evenimente importante comportamentul instrumentului urmarit in raport cu alte instrumente (o actiune fata de indicele general al pietei, o pereche valutara in raport cu alta, de exemplu EUR/USD comparativ cu USD/CHF – instrumente ce sunt inalt anticorelate, etc
-
Focalizare asupra cotatiei. De obicei miscarile preturilor preced evolutiile fundamentale. Se considera ca piata bursiera este inaintea economiei cu 6 – 9 luni, piata fiind un leading indicator, de aceea are sens sa analizam direct miscarile cotatiilor. De multe ori o schimbare fundamentala importanta nu este evidenta, dar tehnicienii pot remarca diferite indicii din timp. Adeptii AT numesc perioada ce semnaleaza viitoare cresteri "acumulare" (engl.: accumulation), iar perioadele ce prevestesc viitoare scaderi importante "distributie" (engl.: distribution)
-
Cererea, oferta si evolutia pretului. Majoritatea tehnicienilor utilizeaza urmatoarele patru preturi: de deschidere (open), maxim (high), minim (low) si de inchidere (close). Separat, fiecare dintre aceste cotatii nu spun mult, insa analizate in ansamblu ele reflecta fidel echilibrul dinamic dintre cerere si oferta. Un instrument foarte util in acest sens sunt reprezentarile grafice de tip "lumanari" (engl. candlesticks) (link catre subiectul candlesticks)
-
Niveluri de suport si rezistenta. Desi fac parte dintre cele mai simple notiuni cu care opereaza AT, suportul si rezistenta s-au dovedit in timp a fi printre cele mai utile unelte. Printr-o analiza rapida a graficului unui instrument se pot identifica extrem de usor ambele niveluri, deosebit de important fiind faptul ca, spre deosebire de alte indicii, suportul si rezistenta sunt evidente chiar pentru incepatori si au un caracter obiectiv. Asistenta in stabilirea punctelor de intrare / iesire. Dupa cum am mentionat, o tehnica larg utilizata este aceea de a utiliza AF pentru a decide ce instrument merita cumparat si a folosi AT pentru a stabili cand trebuie actionat (momentul optim de intrare). Acelasi lucru este valabil si pentru iesirea dintr-o pozitie.
PUNCTE SLABE
-
Posibile interpretari subiective. In functie de uneltele utilizate, doi tehnicieni care analizeaza acelasi grafic pot ajunge la concluzii diferite. Acest fenomen a determinat ca AT sa fie considerata mai curand arta decat stiinta. Trebuie subliniat insa ca experienta si mai ales disciplina analistului pot elimina in mare masura aprecierile diferite.
-
Semnale intarziate. Pentru identificarea unui trend cu un grad rezonabil de siguranta este nevoie de timp, ceea ce inseamna ca o portiune consistenta din miscare in evolutia respectiva deja s-a produs. Aceasta inseamna ca profitul nu mai este la fel de mare ca in cazul in care s-ar intra la minimul cotatiei. Aceast lucru este perfect adevarat, insa trebuie subliniat ca, pentru a obtine rezultate constant bune pe termen lung, este preferabil ca in raportul recompensa/risc (engl.: reward to risk ratio) sa se urmareasca in primul rand minimizarea riscului si abia apoi maximizarea recompensei (a profitului).
-
Semnale false. In functie de indicatorul, paternul, sau alta unealta utilizata preluata din bogatul arsenal oferit de AT, se pot obtine relativ frecvent si semnale false. Acest disconfort poate fi relativ usor depasit daca nu se uita esentialul: in trading nu se oereaza cu certitudini, ci doar cu probabilitati. Misiunea traderulu este aceea de a utiliza optim atat AT, cat si AF, dar si un riguros management al banilor sau elemente de psihilogie investitionala pentru a-si atinge tinta: obtinerea profitului
Numeroase critici aduse AT isi au originea in lumea academica, si se bazeaza pe ipoteza pietei eficiente (IPE), engl.: efficient market hypothesis (EMH). In esenta, conform IPE toate informatiile disponibile sunt deja reflectate in pretul actual, de aceea orice analiza facuta de AT asupra cotatiilor istorice este fara valoare, caci nu aduce nici un element nou.
Insistenta cu care anumiti teoreticieni neaga fara nici o diferentiere toate instrumentele Analizei Tehnice ar putea fi comparata -pastrand proportiile, desigur- cu infocarea cu care unii specialisti ai vremii sustineau ca niciodata un aparat mai greu ca aerul nu va putea zbura. Probabil ca adversarii AT ignora una dintre premisele sale de baza: istoria se repeta. Cu siguranta ca nici elementul cheie: faptul ca OAMENII sunt cei care tranzactioneaza, nu este evaluat corespunzator de catre contestatarii AT. Tocmai la una dintre consecintele importante ale acestui aspect s-a referit John Bollinger in citatul mentionat in debutul articolului: functionarea AT ca si o profetie care se autoindeplineste ("self-fulfilling prophecy").
Un aspect esential care influenteaza evolutia cotatiilor este psihologia participantilor la piata, iar instrumente de baza ale AT, cum sunt lumanarile japoneze (candlesticks), nivelurile de suport / rezistenta (support / resistance) - de care am vorbit deja la "puncte tari"-, precum si majoritatea formatiunilor grafice (patterns), surprind elemente importante de psihologie a investitorului.
Mai multe despre diferite instrumente extrem de utile oferite de AT gasiti in celelalte articole ale acestei sectiuni.