Sursa: FinMentor

Data: 19/07/2011

Introducere in Teoria Dow

Unul dintre pilonii analizei tehnice este teoria fundamentata de Charles Dow la începutul secolului XX. Aceasta constituie cea mai veche abordare tehnica formala a pietei, fiind initial utilizata pentru a stabili tendinta pietei bursiere in ansamblu sau a diferitelor actiuni, si in special pentru a indica modificarile sau rasturnarile de pret. Trebuie precizat ca redactorul Dow de la Wall Street Journal a scris doar cateva editoriale despre conceptele sale, fara a publica insa vreo carte. La forma actuala a teoriei Dow au contribuit o serie intreaga de specialisti, incepand cu S.A. Nelson, continuand cu W. Hamilton si finalizand cu R. Rhea, autorul care a scris lucrarea “The Dow Theory”. Charles Dow, initiatorul teoriei Dow

MISCARILE PRETULUI. Teoria Dow identifica pe piata actiunilor urmatoarele trei tipuri de miscari ale pretului:

Teoria Dow este construita pornind de la observatia ca in general preturile nu evolueaza liniar. Orice grafic este caracterizat de minime (engl,: troughs)  si maxime (engl,: peaks) locale.

In acceptiunea lui Charles Dow, un trend crescator  este caracterizat de existenta unei serii de maxime si minime locale crescatoare (engl.: higher highs and higher lows).

exemplificare trend crescator: higher highs and higher lows conform teoriei Dow pe indicele corean Kospi, daily

Dupa cum se observa in figura de mai sus, evidentierea respectivelor extreme se face foarte usor prin utilizarea unui indicator al AT relativ putin folosit, dar a carui utilitate nu este de neglijat: ZIG-ZAG.
Simetric, un trend descrescator este caracterizat de existenta unei serii de maxime si minime locale descrescatoare (engl.: lower highs and lower lows).

usdchf1d dow major trend down lh si ll


Dupa cum am precizat, trendul principal se reverseaza sub influenta unor cauze majore. Astfel, in cazul observarii pe grafic a unui trend crescator, acesta ramane valid atat timp cat nu se formeaza un nou maxim care sa fie mai mic decat precedentul (lower high). In acest caz, daca declinul continua astfel incat se atinge un nou minim local care este si el mai mic decat precedentul, vorbim de o reversare a trendului.

indice elvetia 1d teoria dow major trend revers din up in down

Lucrurile se petrec similar si un cazul unui trend descrescator. Reversarea este semnalizata de atingerea unui nou minim care este superior celui anterior (higher low) si este confirmata daca graficul avanseaza pana ce se formeaza un nou maxim care  este si superior precedentului (higher high).

De o maxima importanta in cadrul teoriei Dow este identificarea corecta a fazelor in care se gaseste trendul major. Elementele de baza, exemplificate, le puteti accesa aici