Sursa: FinMentor
Data: 19/07/2011
Ce sunt actiunile
Bursa de valori reprezinta o institutie cheie in lumea investitiilor. In ringul bursei se realizeaza o varietate de tranzactii. Dintre toate instrumentele tranzactionate pe piata de capital, actiunile (engl.: stocks, shares) constituie cel mai popular plasament. Dupa cum reaminteste Peter Lynch, detinerea unei actiuni inseamna o participare in capitalul social al societatii comerciale emitente: "Desi uneori se uita prea usor, o actiune nu este un bilet la Loto ... actiunea te face co-detinator al unei afaceri".
De aceea este important ca, inainte de a aborda tehnicile de analiza si predictie a evolutiei actiunilor, ce sunt prezentate in sectiunile Analiza Fundamentala, respectiv Analiza Tehnica, sa trecem in revista cateva notiuni de baza referitoare la actiuni, chiar daca aceste concepte par mai aride sau mai putin spectaculoase. Detinerea de actiuni ale unei companii (emitent) confera urmatoarele drepturi:
-
Dreptul de proprietate asupra activelor nete ale emitentului, proportional cu numarul de actiuni detinute.
-
Dreptul de a primi dividende – acestea fiind o cota procentuala din profitul realizat de societate, corespunzatoare cu numarul de actiuni detinute si cu suma totala propusa de conducerea emitentului si aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor pentru plata dividendelor. Trebuie precizat ca dividendul poate fi si zero, in conditiile in care societatea nu a realizat profit sau decizia AGA este de a reinvesti intregul profit obtinut). Tocmai datorita faptului ca dividendul nu are o valoare fixa, actiunile se mai numesc si valori mobiliare cu venit variabil.
-
Dreptul la informare cu privire la evolutia economico-financiara a societatii.
-
Dreptul de a participa la hotararile importante cu privire la activitatea emitentului, precum si la conducerea societatii, prin participarea la (AGA), respectiv prin posibilitatea de a alege si de a fi ales in consiliul de administratie al societatii.
-
Dreptul de proprietate asupra unei parti a activelor societatii, in cazul lichidarii acesteia. Este important de subliniat faptul ca, in caz de faliment, actionarii sunt ultimii care sunt despagubiti - dupa ce se platesc datoriile la stat si catre salariati, creditele bancare, precum si rascumpararea obligatiunilor emise. Din acest motiv se considera ca gradul de risc al unei detineri de actiuni este mai mare decat in cazul cumpararii de obligatiuni pentru ca in caz de faliment un detinator de obligatiuni este despagubit inaintea actionarului
În prezent in România exista doua burse prin intermediul carora se tranzactioneaza actiuni:
-
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) – aici sunt listati 76 de emitenti, avand o capitalizare totala de peste 27 miliarde EUR la data de 11.07.2011. Exista, de asemenea, piata Rasdaq (care functioneaza tot în cadrul Bursei de Valori Bucuresti), unde sunt listate 1,286 de emitenti, a caror capitalizare la aceeasi data depasea si ea 2.5 miliarde Euro.
-
Bursa de la Sibiu - SIBEX (SIBiu Exchange), unde, pe langa sectiunile de traditie: Futures si Options exista si sectiunea Spot, unde sunt trazactionate deocamdata actiunile a doi emitent.
Pretul de tranzactionare al actiunilor este influentat de o multitudine de factori:
-
evolutia generala a economiei si a pietei de capital
-
evenimente geopolitice / stiri cu impact global sau local
-
comunicatele societatii (noi contracte de desfacere, investitii, schimbarea conducerii, modificarea structurii actionariatului, profiturile obtinute, etc.)
-
estimarile analistilor
-
sentimentul general al investitorilor
-
psihologia investitorilor
In incheiere recomandam oricarui investitor sa nu piarda din vedere niciodata adevarul exprimat in urmatorul citat apartinand lui R. Rivkin: "Inainte de a cumpara o actiune e bine sa te intrebi daca ai fi dispus sa cumperi intreaga companie."