Instrumente financiare derivate | Investitii | Educatie financiara

cauta

Instrumente financiare derivate

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Instrumentele financiare derivate (IFD) sunt fie blamate, fie extrem de apreciate. Un lucru este insa cert: utilizarea lor poate aduce castiguri considerabile in conditiile in care mecanismul lor de functionare este pe deplin inteles, dar si al asumarii unor riscuri corespunzatoare.

Va invitam sa parcurgeti toate subiectele dedicate IFD-urilor pe Finmentor. Veti decide in final care dintre citatele urmatoare surprind mai bine esenta derivatelor:

"Instrumentele financiare derivate sunt arme financiare de distrugere in masa" – Warren Buffett

"A da vina pe derivate pentru pierderile financiare este la fel cu a invinovati masinile pentru accidentele cauzate de soferii aflati sub influenta alcoolului" - Christopher L. Culp Ph.D., Managing Director – Risk Management Consulting Services

Grafic crescator marit cu lupa"Trebuie sa evitam tentatia de a demoniza instrumentele financiare derivate, caci ele sunt unelte vitale in pietele financiare moderne. Utilitatea lor in managementul riscului este atat de mare, incat daca nu ar fi existat, cu siguranta ca ar fi trebuit sa le inventam" - Arthur Levitt, fost presedinte al SEC (echivalentul american al CNVM)

Instrumentele financiare derivate (IFD) (engl. derivatives) sunt acele instrumente financiare a caror valoare deriva din evolutia unui instrument de baza, numit activ suport (engl. underlying asset). Instrumentul derivat se comporta ca un contract intre parti. Tranzactionarea unui instrument financiar derivat inseamna deschiderea unei pozitii (open position). Pozitia deschisa poate fi de cumparare: Long, respectiv vanzare: Short

Drept suport pentru derivate poate fi orice activ sau eveniment a carui evolutie viitoare nu poate fi cunoscuta cu precizie. Cele mai uzuale active suport pot fi: marfuri (cereale, aur, petrol, etc), alte instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, valute, etc), dar si diferite valori, masuratori sau indicatori care vizeaza evenimente sau statistici, cum ar fi indici bursieri, indicatori de volatilitate. Aceasta ultima categorie de active suport este extrem de variata, printre variabilele folosite putand fi chiar si diferite elemente caracteristice ale starii vremii, cum ar fi numarul de zile ploioase sau numarul de zile insorite intr-o anumita regiune.

La nivel mondial sunt folosite pe scara larga urmatoarele tipuri de produse derivate:

  • Futures (contracte viitoare)
  • Forwards (contracte anticipate)
  • Swaps (contracte de schimb)
  • Options (optiuni)

Derivatele pot fi utilizate in diferite moduri. Majoritatea investitorilor institutionali le utilizeaza ca instrumente de acoperire a riscului, folosind tehnici de hedging. In anumite circumstante exista si posibilitatea de a folosi instrumentele derivate pentru a face arbitraj (link catre ARBITRAJ, Finlearning), modalitate de securizare a unor castiguri cu riscuri minime. Cu toate acestea, si speculatiile avand la baza derivatele atrag din ce in ce mai multi utilizatori.

Sursa: FinMentor


Top Continuare articol

dezvoltat de Web Media Bacau