Conduita financiara reprezinta modalitatea individuala de a actiona sau de a reactiona din punct de vedere financiar in anumite imprejurari sau situatii, in functie de stimulii interni si influentele externe. Stimulii interni sunt constituiti din temperament, caracter, convingeri si modul de gandire, precum si din necesitatile si dorintele personale.
Influentele externe reprezinta exemplele oferite, reactiile manifestate (admiratie, invidie, etc.) sau necesitatile si dorintele exprimate de alte persoane din cercul nostru de relatii (familie, rude, prieteni), precum si diferite situatii sau conjuncturi (crize economice, constrangeri financiare, premii, oferte speciale, etc.), care ne pot intari sau, de cele mai multe ori, modifica conduita financiara adoptata in mod natural in absenta acestor influente.
Principala problema a unei conduite financiare gresite este aceea ca in afara cercului apropiat de relatii este greu de perceput. De exemplu, nimeni altcineva nu poate banui in momentul in care ne cumparam ultimul model de BMW, ca acest lucru nu este in limita normala a posibilitatilor noastre financiare. Prin urmare nu primim feedback-ul potrivit, iar cel pe care-l primim este distorsionat si ne va potenta in continuare conduita financiara negativa.
Nu este ca in cazul fumatului (de exemplu), cand atitudinea nefumatorilor din jurul nostru, existenta semnelor cu fumatul interzis, indicarea locurilor special amenajate pentru fumat sau avertizarile de pe pachetele de tigari ne atrag in permanenta atentia, chiar si in subconstient, asupra riscului implicit al obiceiului nostru.
Practic, cazurile in care se obtine feedback fata de o conduita financiara gresita se limiteaza aproape exclusiv la delapidari (cand apare reactia fortelor de ordine, a pagubitilor si cea sociala – in masura popularizarii cazului) si la confruntarea cu un refuz la o solicitare de credit (cand se obtine reactia functionarului bancar). Altfel, suntem la lasati in incredintarea liberului arbitru.
Am incercat evidentierea ideii ca doar autocunoasterea si autocontrolul, insotite de angajamentul ferm cu privire la imbunatatirea conduitei financiare personale, pot contribui la obtinerea independentei financiare.
Acesta este motivul pentru care consideram ca pregatirea psihologica este o componenta fundamentala a succesului in general, si a succesului pe plan financiar in special.
Sursa: FinMentor
Top